Collection center Netherlands / Cepezed

Collection center Netherlands / Cepezed

© Lucas van der Wee© Lucas van der Wee© Lucas van der Wee© Lucas van der Wee+ 18


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    31,500 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2020


  • Photographs Photographs: Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee

Text description provided by the architects. The works of art and heritage exhibited on a non-permanent basis from the Rijksmuseum, the Netherlands Open Air Museum, the Paleis Het Loo and the Dutch Cultural Heritage Agency are brought together in the CC NL. cepezed and cepezed interior designed the building, working closely with ABT for stability, Valstar Simonis for installations and Peutz for building physics and sustainability.

© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee

500,000 objects. The CC NL stores around half a million objects. These range from paintings to sculptures, jewelry, clothing, clocks, furniture, and other crafts and use. They come from all over Dutch history and from all walks of life. Examples are royal thrones and furniture from noble families, but also merry-go-round horses, historic bicycles, sleds and a steam engine weighing over 7,000 kilograms. Together, the collections form “the physical memory of the Netherlands”.

© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee
Section
Section
© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee

Unique collaboration and facilities. Both in terms of organization and content, the four CC NL institutions work closely together, in a way that is unique in the world. For example, objects are not stored and classified by institution, but rather according to, for example, nature, type and date. The collections thus show striking connections. CC NL also offers unique facilities for the Netherlands which benefit the entire cultural sector. For example, for the first time in the Netherlands there are special quarantine rooms in which museum rooms can be cleared of harmful insects and fungi by means of freezing cold or oxygen extraction. In addition, the building includes a photo studio and an X-ray room. It also contains two large restoration workshops which can also be used by other cultural institutions. CC NL stimulates research on collections and promotes their mobility. For example, other museums are welcome to borrow and the building is accessible for research and education by appointment. The CC NL does not have a public function.

© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee

Three-part structure. Functionally, the building consists of three interrelated building sections, called “head”, “neck” and “trunk”. The ‘head’ is a transparent volume with the entrance and the offices. In the ‘neck’ are the workshops where the objects are examined and restored. The x-ray room, photo studio, freezer room, quarantine and oxygen-free areas and space for transport preparation are also located in this section of the building. Finally, the “trunk” is a compact and closed volume of four floors. This is the real depot with large spans of 8.1 meters for maximum layout flexibility. For optimum protection against fire, the fire compartments are small and the partitions of high classification. The “safe” also contains special facilities such as a cold store for audiovisual equipment and on the ground floor an extra-large space for large and heavy objects.

© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee

From the “head” to the “trunk”, the sections of the building are connected by two parallel axes seven meters wide which open the building over its entire length and thus form the main traffic arteries. One of the axes connects the covered shipping area at the front to the depots in the “trunk”. The facades are covered with a refined aluminum skin. During dark hours, the building is illuminated according to a design by light artist Herman Kuijer.

© Lucas van der Wee
© Lucas van der Wee

Comments are closed.